Βαγγέλης Νάνος: «Η ηγεσία του ΠΑΜΕ στην Πρέβεζα έχει ξεπεράσει κάθε όριο πολιτικής αλητείας»


Καταγγελίες, εκφράσεις που «τσακίζουν κόκαλα» και μπόλικη... τροφή για συζήτηση, για τον συνδικαλισμό και την ενότητα του εργατικού κινήματος, έδωσε ο εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Παρέμβασης στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας, Βαγγέλης Νάνος, στη «χειμαρρώδη» συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τα γεγονότα στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας.

«Επιτέθηκε» στην ηγεσία του ΠΑΜΕ, κατηγορώντας την για πολιτική αλητεία, κατήγγειλε λεκτική επίθεση σε μέλος της Αγωνιστικής Παρέμβασης, αν και ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του τόνισε πως παρ' όλα αυτά πρέπει να αποκατασταθεί κλίμα διαλόγου στο εσωτερικό του εργατικού κινήματος, εν όψει των αγώνων που έρχονται.
Παραθέτουμε τα κυριότερα αποσπάσματα της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας: «Ως μέλος της διοίκησης του Ε.Κ., εκπρόσωπος της Α.Π. σε αυτή, θα σας μεταφέρω τις συλλογικές μας αποφάσεις έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση που είχαμε. Θα έχει όμως και προσωπική χροιά η συνέντευξη Τύπου.
Πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, για εκλογή εφορευτικής επιτροπής και τον απολογισμό της απελθούσας διοίκησης. Εμείς διαφωνήσαμε με όλη την διαδικασία. Εντοπίσαμε πάρα πολλές παρατυπίες και προχωρήσαμε μαζί με άλλους εργαζομένους σε ασφαλιστικά μέτρα και σε αγωγή ενάντια στην διεξαγωγή των εκλογών. Περιμέναμε να τελειώσει όλη αυτή η παρωδία και νιώθω αρκετά άσχημα για την συγκεκριμένη συνέντευξη γιατί ο κόσμος αυτή τη στιγμή καίγεται και εμείς... χαϊδευόμαστε, μετά συγχωρήσεως. Απορρίφθηκε η αίτησή μας για προσωρινή αναστολή των εκλογών και η παράταξη της ΔΑΣ (η παράταξη του ΚΚΕ), βγήκε μέσω ανακοίνωσης και πανηγύρισε για την απόφαση του Δικαστηρίου. Η απόφαση του Δικαστηρίου δεν έχει να κάνει καθόλου με όσα επικαλούμαστε εμείς για τη νόθα Συνέλευση. Απλώς το Δικαστήριο έλαβε υπόψη ότι τα 19 μέλη του Σωματείου που έκαναν την αγωγή δεν ήταν ταμειακά εντάξει, οπότε η αίτηση απορρίπτεται από το Δικαστήριο».

«Ζούμε έναν «εμφύλιο» στο εσωτερικό των Συνδικάτων που έχει κηρυχτεί από το ΠΑΜΕ»
«Έχουμε δεχθεί έναν τρομακτικό πόλεμο, ζούμε έναν «εμφύλιο» στο εσωτερικό των Συνδικάτων που έχει κηρυχτεί από το ΠΑΜΕ, μετά την εκλογοαπολογιστική συνέλευση παρωδία που πραγματοποιήθηκε.
Έχουμε καταγγελθεί ως τσιράκια της εργοδοσίας, ως τσιράκια της Κυβέρνησης, ότι συμπλέουμε με την Κυβερνητική Παράταξη, όταν στο συγκεκριμένο Σωματείο η συγκεκριμένη παράταξη έχει κάνει κοινό Προεδρείο με την ΠΑΣΚΕ και ο Πρόεδρος τον οποίο καταγγέλλουν έχει εκλεγεί με τους ψήφους της ΔΑΣ και όχι με τους δικούς μας. Από τη μία προτείνουν αντιπροσωπευτικά προεδρεία στα Διοικητικά Συμβούλια με αποτέλεσμα να εκλέγονται συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ τους οποίους καταγγέλλουμε και από την άλλη δεν θέλουν αντιπροσωπευτικές εφορευτικές επιτροπές, αλλά μονοκομματικές για να ελέγχουν πλήρως την εκλογική διαδικασία.
Κάνουν σχόλιο για τη δήθεν απονεύρωση του σωματείου, στην οποία έχουμε συμβάλει εμείς, όταν αυτοί πάνε χέρι-χέρι με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, που καταγγέλλουν.
Η παράταξή μας δεν ψήφισε για εφορευτική επιτροπή παρά μόνο ψήφισε μέσα στη διαδικασία για να είναι αντιπροσωπευτική ή όχι και αμέσως μετά αποχωρήσαμε από τη διαδικασία. Μάθαμε από τη δικηγόρο μας ότι μέσα στο Δικαστήριο η γραμματέας του Σωματείου είπε ότι ήμασταν μέσα στη Συνέλευση και ψηφίσαμε για εφορευτική επιτροπή, κάτι που το αναίρεσε μέσα στη δικαστική αίθουσα μετά από πίεση του δικηγόρου μας. Επικαλούνται στις ανακοινώσεις τους το νόμο 1264 του ’82 για τη διενέργεια των συνελεύσεων και των εκλογών. Έναν νόμο που δεν εφαρμόζει και δεν δέχεται την απλή αναλογική στα Συνδικάτα.¨Ένα νόμο ο οποίος δέχεται την ενισχυμένη αναλογική.
Ας πούμε όμως ότι τα πράγματα έχουν όπως τα λέει η ΔΑΣ. Με βάση τον 1264 του ’82
Εκλέχτηκε Προεδρείο στη Συνέλευση ναι ή όχι; Η απάντηση είναι όχι.
Με βάση το 1264 του ’82 και το καταστατικό του σωματείου μας, ψηφίσαμε όπως θα ‘πρεπε μέσω Εργατικού Κέντρου; Η απάντηση είναι όχι.
Με βάση τον ίδιο νόμο θα έπρεπε να υπήρχαν και πρακτικά. Ακολουθεί ο... τραγέλαφος. Με βάση το πρακτικό που παρουσιάζουν, ψηφίσανε 29 άτομα. Εμφανίζουν κατάσταση ψηφισάντων με υπογραφές 24 ατόμων. Και τελικά εμφανίζουν πρακτικό ότι έχουν ψηφίσει για εφορευτική επιτροπή 20 άτομα, όταν οι 9 που δεν ψήφισαν από την αρχή αποχώρισαν από την αίθουσα και όταν και ο Πρόεδρος του Σωματείου είχε αποχωρίσει στην αρχή. Άρα λείπουν 10 άτομα από τα 24, λείπουν 10 άτομα από τα 29, εμφανίζουν 20 άτομα. Τελικά ποιοι είναι καταγεγραμμένοι στο πρακτικό της εφορευτικής, υπάρχει κατάσταση ψηφισάντων; Η απάντηση είναι όχι.
Υπάρχει απόφαση του Δ.Σ., όπου εμείς σαν παράταξη δεχθήκαμε την ώρα της ΓΣ, να γραφτούν μέλη 9 νέοι συνάδελφοι με τον όρο την επόμενο μέρα θα φέρουν στο Δ.Σ. τους αριθμούς μητρώου ΙΚΑ. Οι αριθμοί ΙΚΑ δεν ήρθαν ποτέ, την απόφαση αυτή την ψηφίσαμε εμείς και η παράταξη του ΚΚΕ. Είπαν ότι την Πέμπτη το μεσημέρι θα φέρουν τους αριθμούς μητρώου ΙΚΑ και οι ίδιοι έχουν υπογράψει ότι σε περίπτωση που δεν τα φέρουν η Γενική Συνέλευση θα είναι άκυρη. Έφεραν τους αριθμούς μητρώου ΙΚΑ; Η απάντηση είναι όχι.
Ο νεοεγγεγραμένος Μανίκης Ηλίας που έφερε η ΔΑΣ για να ψηφίσει, είναι γραμμένος σε άλλο κλαδικό Συνδικάτο του Νομού. Το Συνδικάτο Οικοδόμων. Μπορεί ένας εργαζόμενος βάσει του Νόμου που επικαλούνται να είναι γραμμένος σε δύο κλαδικά Συνδικάτα; Η απάντηση είναι όχι.
Στην κατάσταση των 9 νεοεγγεγραμμένων υπάρχει μία συναδέλφισσα, η Ιορδανίδου Αναστασία, η οποία είναι μέλος του Συλλόγου εκτάκτων αρχαιολόγων, ήταν υποψήφια σε αυτό το Συνδικάτο στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας για αντιπρόσωπος και υποψήφια στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων μέσω του Ε.Κ. Αθήνας. Η ίδια είναι γραμμένη στο Σωματείο συμβασιούχων Υπουργείου Πολιτισμού με έδρα την Άρτα. Άρα έχει ψηφίσει και στο Ε.Κ. Άρτας εκτός από την Αθήνα. Την ίδια την φέρνουν και την γράφουν και στο Συνδικάτο της Πρέβεζας και την εκλέγουν και στην Εφορευτική Επιτροπή. Μπορεί να εγγυηθεί κανείς την ομαλή πραγματοποίηση των εκλογών με αυτή την Εφορευτική Επιτροπή; Η απάντηση για μας είναι όχι. Γράφει πουθενά ο νόμος που επικαλούνται ότι μπορεί κάποιος να είναι γραμμένος σε 3 Σωματεία; Η απάντηση είναι όχι.
Μέσα στην αίθουσα, υπήρχαν και άλλοι αρχαιολόγοι, για τους οποίους όμως δεν έχουμε στοιχεία αν ψήφισαν στα τρία σωματεία. Υπήρχε καθαρίστρια Δημόσιου Σχολείου μέσα στην αίθουσα, που είναι γραμμένη σε κλαδικό Συνδικάτο Καθαριστριών με έδρα την Άρτα.
Με βάση όλα αυτά, επιφυλασσόμαστε για όλους τους υπόλοιπους που έφερε η ΔΑΣ στη Συνέλευση. Δεν μπορούμε να τους έχουμε εμπιστοσύνη. Και κανείς δεν ήταν ταμειακά εντάξει, ακόμα και ο ομιλών.
Επίσης οι εκλογές έπρεπε να πραγματοποιηθούν, με βάση το καταστατικό, 8 ημέρες μετά την συνέλευση και αυτοί πραγματοποιούν κατά παράβαση του καταστατικού τις εκλογές μία εβδομάδα μετά.
Μας ανακοινώνουν πως πρέπει μέχρι την Παρασκευή να φέρουμε τα ψηφοδέλτια και οι ίδιοι αλλάζουν την ανακοίνωση της εφορευτικής επιτροπής, ήρθε η γραμματέας και όχι η επιτροπή να μας πει να φέρουμε τα ψηφοδέλτια μέχρι Δευτέρα, γιατί έγινε ορθογραφικό λάθος.

«Εάν το πρόβλημά τους είναι οι έδρες, τις χαρίζουμε»
«Όλη η τακτική τους πατάει στην άγνοια του κόσμου και των δικών τους μελών. Ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να είναι γραμμένος σε δύο κλαδικά συνδικάτα. Μπορεί να είναι γραμμένος σε ένα κλαδικό και σε ένα επιχειρησιακό ή ομοιοεπαγγελματικό, στα οποία στο ένα από τα δύο θα ψηφίσει για αντιπροσώπευση, για ΔΣ.
Έχω προσκομίσει βεβαίωση που υπάρχει στα πρακτικά του Ε.Κ. ότι ανήκω σε ομοιοεπαγγελματικό Σωματείο. Ανήκω στο σωματείο γεωπόνων-ιδιωτικών υπαλλήλων. Η ψήφος η δική μου δε... φτάνει στη ΓΣΕΕ. Κι αυτό το κάνω 12 χρόνια.
Στην ιστορία της Πρέβεζας ξέρουν πάρα πολύ καλά πόσο έχουμε συμβάλει στην ενδυνάμωση του εργατικού κινήματος, του Ε.Κ. και των Σωματείων της πόλης. Το κάνω εδώ και 12 χρόνια όταν κατέβηκα για πρώτη φορά υποψήφιος με την Αγωνιστική Παρέμβαση στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, όταν η ΔΑΣ και το ΠΑΜΕ έμπαιναν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο με την ΠΑΣΚΕ και η Αγωνιστική Παρέμβαση τότε πήρε 18 ψηφοδέλτια
Εάν το πρόβλημά τους είναι οι έδρες, τις χαρίζουμε. Για την επιλογή μας να μην κατέβουμε αυτή τη στιγμή στις εκλογές του Σωματείου, διακυβεύεται η παρουσία μας στη Διοίκηση του Ε.Κ. Καλούμε το ΔΣ του Ε.Κ. να πάρει θέση. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη για το ποιοι ψηφίζουν σε Σωματείο, όταν οι κάλπες πηγαίνουν βόλτα από το Καναλάκι στον Ωρωπό και από τον Ωρωπό στην Πρέβεζα. Γιατί διάλεξαν τον Ωρωπό; Σε λίγο θα μας τις φέρουν τις κάλπες στα σπίτια. Εάν θέλουν με αυτό που κάνουν να μην κατέβει καμία άλλη παράταξη στο Σωματείο για να το προσθέσουν στη Λαϊκή Συμμαχία, ας το κάνουν.
Θα συνεχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας. Θα στηρίξουμε την αγωγή που έγινε από τους συναδέλφους με κάθε τρόπο. Δεν σέρνουμε κανέναν στα Δικαστήρια. Δεν μπορούν να το παίζουν αντιθεσμικοί και να επικαλούνται το νόμο στις ανακοινώσεις τους».

«Κατήγγειλαν ονομαστικά τον πρώτο άνθρωπο που έστησε την ταμπέλα της ΚΝΕ στα Ιωάννινα»
«Μας καταγγέλλουν για εργοδοτική συμπεριφορά στο Praktiker Ιωαννίνων όταν τα μέλη της Παράταξης διώκονται και έχουν δεχθεί στέρηση μισθών, επειδή υπερασπίζονται απολυμένους συναδέλφους. Τη στιγμή που η εργοδοσία καταγγέλλει τους Συνδικαλιστές μας μέσα στο Praktiker, η ΔΑΣ τους ρίχνει λάσπη.
Στα Sprider και στο Σωματείο Μετάλλων, πλειοψηφεί η ταξική ενότητα εδώ και 20 χρόνια και στην οποία συμμετέχουμε. Έχει δώσει ανελέητες μάχες και με μεγάλα ποσοστά στις απεργίες. Στην τελευταία κινητοποίηση του Μετάλλου κι ενώ συμμετείχε σχεδόν το 100% των εργαζομένων στην απεργία, τα μέλη του ΠΑΜΕ ήταν απεργοσπάστες.
Έχουν το θράσος και στην πλατεία των Ιωαννίνων κατήγγειλαν ονομαστικά το Νίκο Ηλία, το πιο ιστορικό στέλεχος του κομμουνιστικού κινήματος, τον πρώτο άνθρωπο που έστησε την ταμπέλα της ΚΝΕ στα Ιωάννινα.
Λένε για την Περιφέρεια, για το ενιαίο ψηφοδέλτιο. Προσβάλλουν τους συναδέλφους. Δεν είναι κανένας από την ΠΑΣΚΕ. Στο άλλο ψηφοδέλτιο, σε αυτό του ΠΑΜΕ, υπάρχει μόνιμα απεργοσπάστης.
Κι όσον αφορά το ηγετικό στέλεχος του σωματείου εκεί που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ, ας πάει στη συνεδρίαση του σωματείου του, γιατί κάποια πράγματα δεν μπορούν να ειπωθούν δημόσια.
Στο Νοσοκομείο, μετά από 12.000 υπογραφές και το παλλαϊκό συλλαλητήριο, υποσκάπτουν την επιτροπή υγείας, λένε ότι κάποιοι είναι αυτοί, συκοφαντούν το Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου και από την άλλη συμμετέχουν και στο συλλαλητήριο και παίρνουν το λόγο. Αν πάμε εμείς στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, θα μας δώσουν το λόγο;

Η λεκτική επίθεση και η «επίσκεψη» στο σπίτι
«Μέλος της Αγωνιστικής Παρέμβασης Εργαζομένων, αμέσως μετά την κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων δέχτηκε λεκτική απειλή από στελέχη του ΠΑΜΕ στην αγορά της Πρέβεζας, την ώρα που μοιράζανε την ανακοίνωση διαμαρτυρία για το χτύπημα στη Μανωλάδα.
Δεν μπορείς να μοιράζεις μια ανακοίνωση αλληλεγγύης και να επιτίθεσαι λεκτικά σε εργαζόμενο που έχει μια διαφορετική άποψη από εσένα για το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα Σωματείο. Αυτό δεν έχει σχέση με την Αριστερά και το Κομουνιστικό κίνημα που επικαλούνται. Μάλιστα έφτασαν και στο σπίτι του συναδέλφου και έκαναν παράπονα στελέχη του ΠΑΜΕ στη μητέρα του, για τον γιο της που είναι μερικά απασχολούμενος. Σε μία γυναίκα που δεν μπορεί να πληρώσει την εφορία και τα χαράτσια, στελέχη του ΚΚΕ τα οποία εξασφαλίσανε την προσωπική τους βιωσιμότητα μέσω της παρουσίας τους στο ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια.
Έχουν το θράσος στην τελευταία τους ανακοίνωση να εξομοιώνουν τον πολιτικό χώρο που ανήκει το ΝΑΡ, με τη Χρυσή Αυγή. Έλεος!
Η ηγεσία του ΠΑΜΕ στην Πρέβεζα και την Ήπειρο -το ίδιο κάνουν και πανελλαδικά- έχει ξεπεράσει κάθε όριο πολιτικής αλητείας. Η πρόσφατη δημόσια επίθεση εναντίον μας, αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στο χιλιοπαιγμένο σίριαλ λασπολογίας και στοχοποίησης αγωνιστών, που θυμίζει τις πιο μαύρες στιγμές στην ιστορία του κινήματος.
Τις πρακτικές πρακτορολογίας, που έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα. Πιστεύουμε ότι οι ανακοινώσεις τους απευθύνονται αποκλειστικά στα μέλη τους και οπαδούς τους για να ανασχέσουν την κριτική που τους γίνεται δημόσια, λόγω της πολιτικής τους τακτικής, την ώρα που οι εργαζόμενοι δέχονται ολομέτωποι επίθεση.
Κοιτάζουν να σώσουν το μαγαζί τους και συμπεριφέρονται απέναντί μας, σαν η χειρότερη αριστερίστικη, μασονική σέχτα, η οποία αποτελεί μορφή κατασυκοφάντησης του κομμουνιστικού κινήματος.
Η πραγματικότητα είναι αδίστακτη και δεν την ενδιαφέρουν οι ανοησίες της ηγεσίας του ΚΚΕ.
Αυτά δεν ενδιαφέρουν τους εργαζόμενους. Απαιτείται ένα πλατύ, λαϊκό μέτωπο.
Ο καθένας μας θα κριθεί από τη συμβολή του στην ανάπτυξη του κινήματος».

«Είμαι περήφανος που ήμουν στην ΚΝΕ και μέλος του ΚΚΕ»
Κάποιοι από αυτούς θα πρέπει να πλένουν το στόμα τους, όταν μιλούν και προσωπικά για εμένα. Η Πρέβεζα είναι μικρή.
Γράφουν σε ανακοίνωσή τους για τον Φώτη Ζέρβα, που ήρθε στη συνέλευση να πάρει την έγκυο γυναίκα του, ότι είναι επιχειρηματίας κτλ. Ποιοι είχαν επιχειρηματία και ελεύθερο επαγγελματία στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, επί 1,5 χρόνο; Ήταν η ΔΑΣ. Και για τον συγκεκριμένο μπορούμε να πούμε και άλλα αν χρειαστεί.
Γυναίκα στέλεχος του ΚΚΕ στους συνταξιούχους, είχε στρογγυλοκαθήσει μέσα στη συνέλευση. Θέλουν να τελειώσουν με κάθε άλλη φωνή μέσα στο εργατικό κίνημα.
Θέλουν να τελειώσουν με τις δυνάμεις εκείνες που βάζουν πλάτη για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος.
Θα δεχθούμε οποιαδήποτε πολιτική κριτική. Λασπολογία, χυδαιολογία από 'δω και πέρα... τέλος.
Για εμένα, επειδή έχω μία ιστορία σε αυτή την πόλη να τους πω: Είμαι περήφανος που ήμουν στην ΚΝΕ και μέλος του ΚΚΕ. Είμαι περήφανος που συμμετέχω στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και θέλω να συγκροτηθεί στη χώρα μία μεγάλη αντικαπιταλιστική αριστερά. Και είμαι ακόμη πιο περήφανος, που μέσα από το ΝΑΡ δίνω τον αγώνα.
Δε συμμαχούμε με κανέναν. Και πρέπει να ανατρέξω στο παρελθόν. Με ποιους μας διέγραψαν ως ΝΑΡ; Με αυτούς που σήμερα είναι στο ΣΥΡΙΖΑ. Για να ξεπλύνουν το βρώμικο '89. Αν θέλουν τέτοια αντιπαράθεση θα την έχουν.
Η Αγωνιστική Παρέμβαση δεν κατεβαίνει στις εκλογές. Δεν νομιμοποιούμε τη νόθα διαδικασία.
Θα συνεχίσουμε με σθεναρότητα τη δράση μας στους χώρους δουλειάς. Θα πάρουμε πρωτοβουλίες, για τη συγκρότηση ενός πραγματικού, ανεξάρτητου, ενωτικού συνδικάτου ιδιωτικών υπαλλήλων».
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Βαγγέλης Νάνος σχολίασε: «Εμείς έχουμε τεράστια ευθύνη. Η παράταξή μας έχει ευθύνη. Αυτό που κάνουμε εμείς στην Πρέβεζα να γίνει και αλλού. Μιλάμε για εκφυλισμό, δεν είναι συνδικαλισμός και σωματείο. Είναι μια κοροϊδία. Δεν γίνεται η κάλπη να είναι κάθε ημέρα ανοικτή. Πρέπει να μπει άλλη λογική στον εργαζόμενο, αντί να τον κυνηγούμε με την καλπη να ψηφίσει. Η κάλπη πρέπει να στήνεται στο σημείο, που είναι εγγεγραμένο το σωματείο. Ο συνδικαλισμός είναι εθελοντικός. Δεν είναι υποχρεωτικός».
Πρόσθεσε ακόμη ότι: «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Καλούμε τον κόσμο που συσπειρώνεται στον ΠΑΜΕ, να συμβάλουν, ώστε να αποκατασταθεί κλίμα διαλόγου, εν όψει των αγώνων που έρχονται. Κανείς δεν έχει διάθεση να συνεχίσει μια τέτοια αντιπαράθεση στο εσωτερικό του εργατικού κινήματος. Τελεία και παύλα από εμάς...»


Σχόλια